Zielona herbata to napój, który powinien być wypijany przynajmniej raz dziennie przez każdego człowieka. Odpowiednio przyrządzona jest nie tylko smaczna i orzeźwiające, ale również niezwykle zdrowa. Dba zarówno o fizyczną, jak i psychiczną stronę naszego zdrowia. Wystarczy jedynie zadbać o to, by herbata została odpowiednio zaparzona.
Jak należy przyrządzać zieloną herbatę? Oczywiście trzeba brać pod uwagę zalecenia producenta znajdujące się na opakowaniu danej herbaty. Pamiętajmy jednak o tym, by nigdy nie zalewać tej herbaty wrzątkiem – bez względu na to, czy występuje ona w formie liści czy też torebek. Ważne jest też to, by po zalaniu parzyć ją pod przykryciem – ok. 3 minuty, jeśli chcemy uzyskać efekt pobudzający, a dłużej, gdy chcemy, by herbata nas zrelaksowała.
A jakie są korzyści płynące z zielonej herbaty poza właściwościami pobudzającymi i relaksującymi? Zalet tej herbaty jest wiele. Warto wymienić w pierwszym rzędzie oczyszczanie organizmu, przyspieszenie przemiany materii, ochronę przed chorobami nowotworowymi i liczne witaminy – zwłaszcza E i z grupy D.