Czerwony ryż – właściwości

Ryż jest niewątpliwie bezglutenowym zbożem. Występuje on w wielu odmianach. Warto się przyjrzeć czerwonemu ryżowi. Zawiera on przede wszystkim składniki podobne do leków obniżających cholesterol we krwi. Ryż stanowi dodatek skrobiowy spożywany na całym świecie. Możemy zakupić ryż długoziarnisty, średnioziarnisty i krótkoziarnisty.

 

Czerwony ryż wyróżnia się dużą zawartością błonnika, magnezu czy żelaza. W jego łupince posiada prozdrowotne barwniki proantocyjanidy. To inaczej antyoksydanty, które wpływają korzystnie na wzrok, chronią naczynia krwionośne i zwalczają wszelkie stany zapalne. Czerwony ryż posiada dużą dawkę żelaza. Czerwony ryż jest produktem uzyskiwanym w drodze fermentacji. Cieszy się on dużą popularnością w krajach azjatyckich. Wytwarza się go w procesie nasączenia ziaren ryżu wodą i gotowaniu na parze. W ten sposób zostają wytwarzane czerwone drożdże, które odgrywają ważną rolę w leczeniu chorób układu sercowego. Czerwony ryż jest składnikiem wielu suplementów diety. Czerwony ryż jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Posiada charakterystyczny orzechowy smak. Ryż czerwony posiada wiele składników odżywczych. Charakteryzuje się słodkim smakiem. Można na jego bazie przygotować desery jak i potrawy mięsne. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, ryb, dań warzywnych. Zawiera dużo błonnika. Polecany osobom ze skłonnością do alergii.

Właściwości czerwonego ryżu- samo zdrowie

W łupinie czerwonego ryżu znajdziemy wiele prozdrowotnych składników. Czerwony ryż jest polecany osobą z zaburzeniami w układzie krwionośnym. Czerwony ryż należy gotować przez ok. 60 minut. Dodatkowo czerwony ryż chroni przed miażdżycą. Możemy go kupić zarówno w sklepach orientalnych jak i ze zdrową żywnością. Na rynku pojawiły się również suplementy diety, które są wzbogacone o wyciąg czerwonego ryżu. Czerwony ryż spowalnia procesy starzenia, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, reguluje pracę jelit, zapobiega rozwojowi osteoporozy, zmniejsza ryzyko otyłości. Czerwony ryż jest bogaty w wartości odżywcze. Zawiera nie tylko żelazo, ale i mangan, błonnik czy witaminy z grupy B. Czerwony ryż jest bogatym źródłem błonnika. Produkt ten jest bardzo dietetyczny. 100 g ryżu zawiera 100 kcal. Czerwony ryż wspiera odchudzanie. Czerwona odmiana ryżu jest nie tylko zdrowa, ale i wskazana zwłaszcza dla seniorów. Czerwony ryż sprawdzi się idealnie jako zamiennik ziemniaków czy kaszy. Warto go spożywać zamiast białego ryżu, nie tylko ze względu na jego właściwości, ale i wygląd. Za kilogramowe opakowanie czerwonego ryżu zapłacimy blisko 15 zł. Kupimy go w sklepach ekologicznych. Czerwony ryż bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami. Można go również dodawać do zapiekanek. Czerwony ryż pozytywnie wpływa na procesy widzenia, leczy gorączkę, bóle głowy i kaszel. Dodatkowo poprawia witalność. Reguluje pracę układu pokarmowego. Czerwony ryż reguluje poziom glukozy we krwi. Ryż czerwony jest podobny do brązowego. To podstawa kuchni w Tajlandii i na Filipinach.