Czarny sezam – właściwości

Czarny sezam jest jednym z najcenniejszych dodatków. Sezam czarny to inaczej małe, ciemne nasionka. Posiadają one słodki, orzechowy smak. Czarny sezam jest zdecydowanie bardziej aromatyczny w porównaniu do białego. Czarny sezam jest bogaty w witaminy i minerały. Dodatkowo znajdziemy w nim lecytynę, magnez i cynk.

 

Czarny sezam zmniejsza poziom cholesterolu. Dodatkowo korzystnie wpływa na układ krwionośny. W czarnym sezamie znajdziemy duże ilości wapnia. W jego ziarnach znajdziemy także błonnik. Czarny sezam jest używany przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.

Czarny sezam jest popularny w kosmetyce i w kuchni

Olej sezamowy jest bardzo popularny w kosmetyce. Chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV. Zapobiega powstawaniu zmarszczek. Oczyszcza skórę twarzy, zapobiega powstawaniu niedoskonałości. Czarny sezam jest wykorzystywany w medycynie tradycyjnej. Nasiona czarnego sezamu są źródłem białka. Możemy nim posypać sałatkę, pieczywo lub makaron. Nasiona czarnego sezamu posiadają dużo magnezu. Posiadają one duże ilości żelaza. Polecane osobom z anemią. Warto przypomnieć, że olej sezamowy zapobiega miażdżycy. Sezam zawiera wiele właściwości przeciwzapalnych. Sezam wzmacnia układ pokarmowy. Olej sezamowy zapobiega uszkodzeniom DNA. Nasiona sezamu zawierają cynk. Składnik ten jest odpowiednim źródłem wapnia. Jak się okazuje, nasiona sezamu dbają o zdrowie jamy ustnej. Nasiona sezamu zawierają wiele substancji odżywczych. Łagodzą one stres. Czarny sezam polecany jest w stanach lękowych. Czarny sezam pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Posiada on zbawienny wpływ na nasze oczy. Sezam korzystnie działa na wątrobę. Dzięki swoim właściwościom pomaga on na zmęczone oraz suche oczy.

Przepisy z czarnym sezamem

Niestety nie każdy wie, że czarny sezam możemy wykorzystać również w kuchni polskiej. Sprawdzi się przede wszystkim jako dodatkowy składnik pieczywa. Kajzerki można posypać czarnym sezamem, dzięki czemu wydobędziemy nie tylko specyficzny smak, ale i wygląd estetyczny. Czarny sezam sprawdzi się także jako składnik w różnego rodzaju sałatkach. Nasiona czarnego sezamu posiadają nie tylko wiele właściwości zdrowotnych, ale i leczniczych. Czarny sezam możemy dodawać do kanapek, deserów, ryb, kotletów czy wielu surówek. Z czarnego sezamu produkuje się olej, który jest źródłem kwasu foliowego, cynku, witamin, kwasu oleinowego. Czarny sezam posiada wiele zalet, ale i wad. Nie jest polecany osobom, które mają skłonności do biegunek. Nie jest również polecany osobom z kamicą nerkową. Czarny sezam należy jeść z umiarem. Wtedy długo będziemy się cieszyć jego właściwościami. Wpływa on pozytywnie na nasze samopoczucie, zdrowie, skórę i paznokcie. Czarny sezam sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Uważa się go za produkt luksusowy. Możemy go kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Czarny sezam powinien być składnikiem wielu potraw. Warto go używać w kuchni i kosmetyce. Małe nasionka posiadają specyficzny smak. Polecane dla dzieci jak i dorosłych. Za pojedyncze opakowanie czarnego sezamu zapłacimy ponad 10 zł.