Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie. Cieszy się tak dużą popularnością nie tylko ze względu na charakterystyczny smak, ale także pobudzające właściwości. Nadmiar kofeiny może jednak wywołać niepożądane efekty. Z tego powodu niektóre osoby zamiast klasycznych ziaren wybierają kawę bezkofeinową. Czy takie podejście ma sens? Czym różni się napój bezkofeinowy od naturalnej, tradycyjnej kawy? Sprawdź największe zalety tego typu produktów.
Ekstrakcja kofeiny – na czym polega?
Kawy bezkofeinowe wyróżniają się przede wszystkim tym, że nie działają pobudzająco. Dzięki temu niektóre osoby mogą cieszyć się ulubionym smakiem esencji bez szkodliwych dla organizmu skutków. Dekofeinizacji poddaje się zielone ziarna kawy. W tym celu wykorzystuje się specjalny rozpuszczalnik, który następnie usuwa się z produktu.
Rozwój technologii pozwolił na opracowanie kilku sprawdzonych sposobów zredukowania zawartości kofeiny w kawie. Oprócz użycia rozpuszczalników chemicznych czy gazów popularną metodą jest moczenie zielonych ziaren w gorącej wodzie. Ciągły proces doskonalenia każdej techniki sprawia, że możliwe jest usunięcie nawet 95% kofeiny przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i aromatu.
Jakie są właściwości kawy bezkofeinowej?
Nie da się ukryć, że kawa bezkofeinowa znacznie różni się pod względem właściwości od zwykłych mieszanek, które znajdują się w praktycznie każdym domu. Warto zapoznać się z kilkoma najważniejszymi cechami tego wyjątkowego napoju.
- Kawa bezkofeinowa zawiera dużo witaminy B2 i B3.
- Jest bogata w potas, żelazo czy sód.
- Stanowi źródło magnezu.
- Ma pozytywny wpływ na neurony w mózgu.
Warto również zaznaczyć, że kawa bezkofeinowa nie zawiera kalorii, dlatego jest bardzo często wybierana przez osoby, które starają się zgubić kilka kilogramów.
Zalety kawy bezkofeinowej – na co zwrócić uwagę?
Duża zawartość potasu sprawia, że kawa bez kofeiny jest zalecana osobom z nadciśnieniem. Napój może pomagać w regulacji ciśnienia tętniczego krwi, a także wspierać poprawne krążenie i funkcjonowanie płynów ustrojowych. Badania potwierdziły, że spożywanie kawy o niskiej zawartości kofeiny może też zapobiegać chorobom reumatycznym i pewnym typom cukrzycy.
Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości kawa bezkofeinowa cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Ogromną popularnością cieszy się przede wszystkim wśród osób z nadciśnieniem. Napój ten wybierany jest też przez obawę przed uzależnieniem od kofeiny, które jest dużym zagrożeniem dla zdrowia.
Kawa bezkofeinowa czy klasyczna – którą wybrać?
Kawa bezkofeinowa nie jest jeszcze przebadana tak dokładnie, jak jej klasyczny odpowiednik. Dlatego niektórzy wahają się przed zmianą produktu. Należy jednak pamiętać, że napój z tradycyjnych ziaren spożywany w dużych ilościach może przynieść bardzo negatywne skutki. Dlatego najlepiej wybrać produkt dopasowany do potrzeb. Jeśli ma się duże wątpliwości, to dobrym pomysłem jest skonsultowanie swojego jadłospisu z lekarzem lub dietetykiem.
Jeszcze do niedawna dużym mankamentem była mała dostępność kawy bezkofeinowej. Obecnie jednak jest to produkt dostępny w lokalnych supermarketach, a także sklepach internetowych takich jak Cafe Silesia. Można bez problemu spróbować różnych mieszanek i wybrać tę, która najbardziej odpowiada wymaganiom.