Kwasy tłuszczowe różnej jakości.

Tłuszcze zwane także lipidami są najpotężniejszym źródłem energii. Chociaż na ogół nie cieszą się dobrą opinią, powinny stanowić codzienny element diety. Tłuszcze pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie dlatego są niezbędne. Są jednak częstym powodem wielu chorób dlatego bardzo ważna jest nie tylko ilość spożywanych tłuszczów w codziennej diecie ale również ich jakość.

Podział tłuszczów

Tłuszcze możemy podzielić na zwierzęce i roślinne.
Tłuszcze zwierzęce zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, który stanowi mieszankę skutecznie zapychają żyły. Spożycie tych tłuszczy trzeba ograniczać aby uniknąć chorób krążenia, miażdżycy i udaru mózgu oraz wielu innych schorzeń. W tym celu warto zrezygnować przede wszystkim ze smażenia na smalcu i słoninie, a także zmniejszyć ilość zjadanego masła.
Bezpiecznie można spożywać tłuszcze ryb, szczególnie morskich, zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Tłuszcze roślinne również zawierają NNKT, które są przyjazne dla organizmu. Znajdują się one w oliwie z oliwek, oleju z pestek winogron, oleju z wiesiołka, z lnu,

Podział tłuszczów nasyconych (moda na zdrowie)

Tłuszcze nasycone pochodzą przede wszystkim z produktów zwierzęcych, takich jak jaja, sery, masło, smalec, mięso oraz niektórych źródeł roślinnych – orzeszki ziemne, orzech kokosa, nasiona palmy i lnu. U osób, które regularnie spożywają produkty pochodzenia zwierzęcego, obecność tłuszczów nasyconych często powoduje problemy, ponieważ wraz z towarzyszącym im cholesterolem mogą doprowadzać do chorób układu krążenia i niewydolności serca.

Tłuszcze jednonienasycone.

Stanowią one swojego rodzaju kompromis po między tłuszczami nasyconymi a wielonienasyconymi, a pod względem wartości odżywczej przewyższają obydwa rodzaje tłuszczów. Nie powodują nagromadzania cholesterolu, tak jak to ma miejsce przy tłuszczach nasyconych, i nie psują się tak szybko jak oleje wielonienasycone.

Tłuszcze wielonienasycone.

To oleje wielonienasycone zawierające „niezbędne” kwasy tłuszczowe, takie jakich organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Dwa takie niezbędne kwasy to: kwas linolowy i alfa-linolenowy, jest jeszcze kwas arachidonowy, który u większości ludzi występuje w nadmiarze.

Każdy tłuszcz spożywany w nadmiarze może być szkodliwy dla zdrowia. Nadmiar tłuszczu odkłada się bardzo łatwo w tkance tłuszczowej, ale także w narządach wewnętrznych takich jak wątroba, nerki i jednocześnie upośledza ich pracę. Krótko mówiąc – zbyt tłusta, niezrównoważona dieta to prawdopodobnie najpewniejsza droga do szybkiego zawału serca, udaru mózgu i chorób układu krążenia.